Αφιέρωμα: Μουσείο Βρέλλη - Ελληνική Επανάσταση 1821

Μουσείο Βρέλλη - Ελληνική Επανάσταση 1821

Φίλες και Φίλοι,
πάλι μαζί και σήμερα! Σήμερα είναι 25 Μαρτίου του... Τι; Πως είπα; 25 Μαρτίου; Ε, τότε πρέπει να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αλλά, όπως εδώ είμαστε ένα μπλογκ που ασχολείται με την Τέχνη, ας σκεφτούμε κάτι ανάλογο... Αχά! Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα! Όλα τα έργα έχου σχέση με την επανάσταση είτε του 1821, είτε του 1940. Σήμερα όμως, θα μιλήσουμε για την Επανάσταση του 1821 και θα δούμε και μερικά έργα του Παύλου Βρέλλη.


Ο Όρκος των Φιλικών
Εμμανουήλ Ξάνθος (αριστερά),
Νικόλαος Σκουφάς (κέντρο)
Αθανάσιος Τσακάλωφ (δεξιά)
Ρήγας Βενεστιλνής (Φεραίος)

Η Σφαγή του Αλή Πασά
  • Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τους ιδρυτές της Φιλικής εταιρείας να παίρνουν τον όρκο των Φιλικών πάνω από το Ευαγγέλιο. Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ στα δεξιά, ο Νικόλαος Σκουφάς στην μέση και ο Εμμανουήλ Ξάνθος στα αριστερά.
  • Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε τον Ρήγα Βενεστινλή, περισσότερο γνωστός ως Φεραίος. Ο ρήγας Βενεστιλνής, γεννήθηκε στο Βελεστίνο που τότε λεγόταν Φερές. Γι' αυτό το λόγο είναι περισσότερο γνωστός ως Ρήγας Φεραίος. Τα πιο διάσημα έργα του είναι ο Θούριος (καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή...) και η Χάρτα της Ελλάδος.
  • Στην τρίτη εικόνα βλέπουμε την σφαγή του Αλή Πασά. Αν κοιτάξουμε καλά στο βάθος, θα τον δούμε νεκρό, και δίπλα το κεφάλι του. Μπροστά - μπροστά βλέπουμε την κυρά Βασιλική, την γυναίκα του.


Ο χώρος στον οποίο εκτίθενται τα έργα του Παύλου Βρέλλη, είναι μια πέτρινη στοά, που όταν είσαι μέσα σε αυτήν είναι σαν να είναι ζωντανά όλα τα ομοιώματα. Για παράδειγμα, στην δεύτερη εικόνα, ο τοίχος γύρω από τον Ρήγα Βενεστιλνή δεν είναι κέρινος αλλά αληθινός πέτρινος.

Κάποια σημεία από τα οποία μπαίνει ένα μπλε φως, έχουν πρόσβαση σε ένα σημείο που είναι καλυμένο από ένα μπλε πλαστικό και από πάνω υπάρχουν μάλλον προβολείς. Το πλαστικό κάνει το φως μπλε ώστε να φαίνεται σαν να είναι ο ουρανός.

Πάνω, βλέπουμε την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο. Η κεντρική είσοδος του μουσείου είναι άλλη. Η πέτρινη στοά, κάνει τον μισό γύρο του κτηρίου και βγαίνει μέσα στο κτήριο, από το οποίο μπορείτε να αγοράσετε κάποιο σουβενίρ και να πάρετε τα εισητήριά σας.
Ο Παύλος Π. Βρέλλης αγόρασε τον χώρο τον Φεβρουάριο του 1983, και τελείωσε το Μουσείο τον Αύγουστο του 1995.
Κάτω, βλέπουμε μία σκαλισμένη πέτρα, τοποθτημένη στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου. Ο Παύλος Βρέλλης είχε χαράξει κάποτε την πέτρα για το πότε αγόρασε τον χώρο και το πότε τελείωσε το Μουσείο.Παρακαλούμε πολύ αν αυτό το κείμενο χρησιμοποιηθεί, να αναφερθεί ο τίτλος του ιστολογίου ως πηγή.


YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar