Πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη;

Πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά σε διάφoρες χώρες της Ευρώπης;

Φίλες και φίλοι, γεια σας! Μετά από πολύ καιρό, επιστρέφουμε με μια ανάρτηση που, προσωπικά, μας φαίνεται πάρα, μα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, γιορτάζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε έθιμα εορτασμού της Χριστουγεννιάτικης περιόδου σε δεκατρείς χώρες της Ευρώπης.


Ολλανδία
Ο Αγιος Νικόλαος (SinterKlaas) καταφθάνει κάθε Νοέμβριο, τρεις εβδομάδες πριν τα γενέθλιά του, με πλοίο μαζί με τον πιστό μαύρο σύντροφό του, τον Πέτρο τον Μαύρο (Zwarten Piet, Μπλακ Πητ, Μαύρο Πητ), ο οποίος έχει ως αποστολή να τιμωρεί τα άτακτα παιδιά, καθώς και με την υπόλοιπη συνοδεία του. Εκατοντάδες παιδιά τους καλωσορίζουν μέσα σε ένα κλίμα απέραντης ευφορίας. Ο Αγιος Νικόλαος εμφανίζεται πάνω στο λευκό του άλογο παρέα με τον πιστό του υπηρέτη, και γυρίζει όλη την χώρα. Οι κάτοικοι τον δέχονται με τις δέουσες τιμές και η μεγάλη γιορτή κλείνει το βράδυ, όταν σε κάθε σπίτι ανταλλάσσονται δώρα και προσφέρονται τα παραδοσιακά γλυκά. Τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται αφού έχει φύγει ο Άγιος Νικόλαος.


Αποτέλεσμα εικόνας για amsterdam xmas
Αυστρία
Ο ερχομός του Νέου Χρόνου δημιουργεί στη Βιέννη, από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος στις 6 Δεκεμβρίου με τον βοηθό του, Krampus. Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις μάγους τραγουδούν τα κάλαντα γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι. Η εορταστική περίοδος τελειώνει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου.


Σχετική εικόναΠορτογαλία
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα παράθυρα των σπιτιών ανοιχτά για να μπει ο καινούργιος χρόνος. Πολλοί συνηθίζουν να σπάνε ό,τι παλιό έχουν στην κατοχή τους πετώντας το από το ανοιχτό παράθυρο. Στις 00.00 η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι. Ο καθένας έχει μπροστά του ένα ρολόι φτιαγμένο από δώδεκα σταφίδες, τις οποίες πρέπει να τρώει μία - μία ξεχωριστά και να κάνει από μια ευχή. Οταν το δείπνο τελειώσει, τραγουδούν όλοι μαζί τα κάλαντα. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά πετούν συμβολικά τα παλιά ρούχα και ντύνονται με καινούργια.


Αποτέλεσμα εικόνας για arvore de natal lisboa 2014

Αγγλία
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, ακόμη και από τον Νοέμβριο, το Λονδίνο «πνίγεται» στα γκι , οι πόρτες των σπιτιών είναι στολισμένες με γιρλάντες και στεφάνια, τα τζάκια με κάρτες και πλεκτές κάλτσες. Και στις κουζίνες ετοιμάζονται η χελωνόσουπα, η ψητή γαλοπούλα, τα γεμιστά αβγά, τα ξερά φρούτα και φυσικά η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Οι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ήταν κάποτε περίοδος σκληρής νηστείας και έτσι το βράδυ των Χριστουγέννων ερχόταν η λύτρωση από την εξοντωτική στέρηση.


Αποτέλεσμα εικόνας για london xmas
Βαυαρία
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο παζάρι της Ευρώπης ­ με εκατοντάδες περίπτερα απλωμένα στην τεράστια πλατεία, στο κέντρο της παλιάς πόλης ­ γίνεται στη Νυρεμβέργη. Χρονολογείται από το 1600 και είναι από τα πιο φημισμένα για τα φτιαγμένα από πούλιες αγγελάκια, τους σκαλισμένους στο χέρι ξύλινους στρατιώτες, τα πομπώδη και πολυτελή στολίδια, το δέντρο και τα σπιτάκια, φτιαγμένα από κέικ μελιού. Είναι το μοναδικό παζάρι στον κόσμο στο οποίο θα βρει κανείς τα μικρά ανθρωπάκια φτιαγμένα από δαμάσκηνα. Το αποκορύφωμα στην αγορά της Νυρεμβέργης φτάνει όταν ένα βράδυ στα μέσα Δεκεμβρίου τα φώτα της πόλης σβήνουν και περίπου 3.000 παιδιά με φαναράκια στο χέρι μαζεύονται και ξεκινούν μια λιτανεία ως το κάστρο της πόλης τραγουδώντας τα κάλαντα. Μέσα στους αιώνες, σχεδόν κάθε χωριό της Βαυαρίας ανέπτυξε το δικό του είδος τέχνης.


Αποτέλεσμα εικόνας για βαυαρια xmas
Γερμανία
Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στην Γερμανία έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Ο Σανκτ Νίκολαους γιορτάζεται την 6η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, και ένα δέμα με βέργες στα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα. Όλα τα σπίτια, είναι γιορτινά στολισμένα με κεράκια ή λαμπιόνια, πολύχρωμες γιορτινές φιγούρες, ενώ στον κήπο στολίζουν αληθινό έλατο.


Σχετική εικόνα
Ελλάδα
Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα την Παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των Θεοφανίων, ενώ στην ύπαιθρο, ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικαντζάρους. Το κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό, καθώς και η Βασιλόπιτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους περιέχει ένα φλουρί, το οποίο θα φέρει καλή τύχη σε όποιον το βρει. Στα Θεοφάνια, τα ύδατα αγιάζονται από την ρίψη του σταυρού, και κολυμβητές βουτούν για να τον γυρίσουν στους ιερείς.


Σχετική εικόνα
Ισπανία
Η μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια μαζεύεται και τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά πεύκων, αναμμένα κεριά και κόκκινα αλεξανδριανά. Η εορταστική περίοδος τελειών στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των λεγόμενων ‘Φώτων’, κατά την διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν δώρα στα παιδιά. Στις 5 Δεκεμβρίου άνθρωποι ντυμένοι σαν τον Άγιο Νικόλαο, τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της θρησκείας δίνουν γλυκά και δώρα στα παιδιά.


Αποτέλεσμα εικόνας για spain xmas

Ιταλία
Η εορταστική περίοδος ξεκινάει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου. Ανήμερα των Χριστουγέννων μετά το καθιερωμένο μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα στις οικογένειές τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δωράκια. Την ημέρα των Θεοφανίων η διάσημη Befana καταφθάνει, μια καλή και φτωχή μάγισσα. Αφήνει στα παιδιά δώρα και κρύβει σε αυτά καρβουνάκια για τα άτακτα, και γλυκά για τα φρόνιμα παιδιά. Εκείνη με την σειρά της, τρώει τα κουλουράκια και τα καρύδια που της αφήνουν οι μικροί της φίλοι. Όλοι οι χαρακτήρες τοποθετούνται στην φάτνη εκτός από το Θείο Βρέφος, από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυκτα της 24ης Δεκεμβρίου.


Αποτέλεσμα εικόνας για italy xmas
Νορβηγία
Τα Χριστούγεννα στην Σκανδιναβία ονομάζονται ‘Jul’ και Julissen ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, ο οποίος φέρνει καλή τύχη και δώρα σε όλα τα παιδιά της Νορβηγίας, και έρχεται από την Λαπωνία με το έλκηθρό του, που το σέρνουν τάρανδοι. Τα παιδιά, προσφέρουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι στον Άγιο. Την Julbrod, την ημέρα των Χριστουγέννων ετοιμάζονται μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για τα τραπέζια των φίλων και της οικογένειας.


Αποτέλεσμα εικόνας για norway xmas
Φινλανδία
Η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι η σημαντικότερη μέρα της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με την μεσαιωνική παράδοση, η ειρήνη ξεπροβάλει με τιμές από την πόλη Turku. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην μνήμη των νεκρών και η επίσκεψη στο νεκροταφείο αποτελεί έθιμο.


Αποτέλεσμα εικόνας για finland xmas
Γαλλία
Η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια φυσιολογική, εργάσιμη μέρα, με την μόνη διαφορά πως το βράδυ η οικογένεια συνάγεται για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο. O Père Noël, δίνει τα δώρα του τα μεσάνυκτα και τα ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου. Μια μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών πιάτων αποτελεί το λεγόμενο Ρεβεγιόν (Reveillon). Τα λεγόμενα Αστέρια των Χριστουγέννων διακοσμούν κάθε σπίτι.


Σχετική εικόνα

Δανία

Οι πολίτες στην Δανία, κατασκευάζουν πολλά χειροποίητα στολίδια για την διακόσμηση των σπιτιών. Κάθε παιδί, έχουν ένα κερί που χωρίζεται σε νούμερα τα οποία αντιστοιχούν στις μέρες του Δεκεμβρίου. Κάθε μέρα, ανάβουν το κερί και το αφήνουν να καίει ως τον επόμενο αριθμό. Το νούμερο 24 αντιστοιχεί στην παραμονή των Χριστουγέννων, την οποία θα πάρουν το δώρο τους. Μέσα στο Δανέζικο γλυκό, κρύβεται ένα αμύγδαλο. Όποιος τυχερός το βρει, θα κερδίσει τύχη, και ένα μικρό δώρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για denmark xmas

Yours sincerely,


Παρακαλούμε πολύ αν αυτό το κείμενο χρησιμοποιηθεί, να αναφερθεί ο τίτλος του ιστολογίου ως πηγή.

YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar