Jane Good-all

Jane Goodall

Μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία η γυναίκα - θρύλος

Ένα ενάμιση έτους κοριτσάκι στο προπολεμικό Λονδίνο φέρνει στο σπίτι της τα σκουληκάκια που έχει βρει στον κήπο. Η γεμάτη κατανόηση μητέρα της, δεν μαλώνει την μικρή Τζέιν ούτε όταν κρύβεται στο κοτέτσι ενός συγγενικού αγροκτήματος, το οποίο είχαν επισκεφτεί. Η γεμάτη περιέργεια Τζέιν είχε κρυφτεί και περίμενε υπομονετικά για να μάθει πως γεννιούνται τα αυγά. Οι συγγενείς, οι φίλοι, ακόμη και η αστυνομία την έψαχναν, και όταν η μικρή βγήκε από το κοτέτσι, θα μπορούσες να την παρομοιάσεις με την κόρη του Διός, την λαμπρομάτα Αθηνά, μιας και τα ματάκια της άστραφταν, σαν να πετούσαν σπίθες, από περηφάνια και αλόγιστη ικανοποίηση.
Αυτά τα δύο περιστατικά, σίγουρα επαληθεύουν την φράση με την οποία άρχισε την διάλεξή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γεννήθηκα με έμφυτη
την αγάπη μου για τα ζώα.

Σχετική εικόνα


Η μικρή Τζέιν ονειρεύεται

Σε ηλικία 10 ετών, η Γκούντολ διάβασε το μυθιστόρημα "Tarzan of the apes" (του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ). Η Τζέιν ταυτίστηκε με την αγαπημένη του Ταρζάν , την συνόνοματή της, Τζέιν. Η κοπέλα, απέκτησε την ισχυρότερη επιθυμία της, να ταξιδέψει στην Αφρική, να ζήσει με τα ζώα και να γράφει γι' αυτά. Οι δάσκαλοί της, δεν ήταν σύμφωνοι, αλλά η μητέρα της, την υποστήριξε να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε.

Μην παραιτηθείς ποτέ από τα όνειρά σου και μην αφήσεις κανέναν να σου πει
ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.

Η νεαρή Γκούντολ εκπαιδεύτηκε ως γραμματέας και άρχισε να εργάζεται, καθώς η οικογένειά της δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο.
Η πολυπόθητη πρόσκληση, έφτασε εκείνη την περίοδο, από μια παλιά της συμμαθήτρια η οποία είχε μετακομίσει με την οικογένειά της σε μια φάρμα κοντά στο  Ναϊρόμπι. Η κοπέλα βρήκε δεύτερη δουλειά ως σερβιτόρα, και 23ων ετών κατάφερε να φύγει από το Λονδίνο για να ταξιδέψει στην μυστήρια Αφρική.


Αποτέλεσμα εικόνας για Jane goodall


Η εργασία της στην 'Μαύρη Ήπειρο'

Ο Louis Leaky (Λούις Λίκι), αναζητούσε γραμματέα για τις ανασκαφές και τις έρευνές του στην Αφρική. Ο Λίκι εντυπωσιάστηκε από τις έξυπνες απαντήσεις που έδωσε η Γκούντολ στην επαγγελματική συνέντευξη, και άρχισε να εργάζεται για τον διάσημο παλαιοανθρωπολόγο (και αρχαιολόγο). Η δουλειά γραφείου δεν ήταν στα πλαίσια. Γκούντολ έπρεπε συνεχώς να μετακινείται και να μένει σε σκηνές.
Ο Λίκι, αναζητούσε ένα άτομο ικανό να ζει με τους χιμπαντζήδες για να παρατηρήσει την συμπεριφορά τους, και το βρήκε στο όνομα της Τζέιν Γκούντολ.
Η χρηματοδότηση για το έργο του Λίκι, δεν ήταν το μόνο εμπόδιο. Οι Αρχές δεν συναινούσαν μια νέα γυναίκα να μείνει ασυνόδευτη στην άγρια φύση. Τότε, ο φύλακας-άγγελος της Τζέιν, η μητέρα της, ανέλαβε δράση και πέρασε μαζί της 4  από τους 6 μήνες της έρευνάς της. Οι ντόπιοι την αποκαλούσαν 'Λευκή Μάγισσα-γιατρό', αφού τους βοήθησε να κατασκευάσουν και να οργανώσουν μια αυτοσχέδια κλινική, μιας και είχε φέρει μαζί της φάρμακα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Jane goodall


Οι παρατηρήσεις της Γκούντολ

Οι πληθυσμοί συγγενών, τους οποίους καθορίζει η μητέρα, κινούνται μέσα σε οριοθετημένο γεωγραφικό χώρο. Ο ρόλος της μητέρας είναι απαραίτητος για να διδάξει στο παιδί της πως να επιβιώνει. Τα μωρά θηλάζουν για 3 έτη της ηλικίας τους και μένουν γαντζωμένα πάνω στην μητέρα τους, ενώ ζουν με την μητέρα τους έως και 5 χρόνια. Εάν μια μητέρα πεθάνει, το μωρό υιοθετείται από άλλο μέλος της ομάδας του.
Οι Χιμπαντζήδες είναι φιλικοί αλλά έχουν και μία βίαιη πλευρά, η οποία εκδηλώνεται σε καβγάδες με αντίπαλες ομάδες.


Σχετική εικόνα


Η μεγάλη ανακάλυψη της Τζέιν Γκούντολ

Η Γκούντολ, παρατηρώντας τους Χιμπαντζήδες ανακάλυψε πως έχουν την δυνατότητα να κατασκευάζουν εργαλεία.
Μια ομάδα χιμπαντζήδων, είχε εντοπίσει μια φωλιά τερμιτών, και προσπαθούσε να ξετρυπώσει τους τερμίτες από την φωλιά τους. Έκοβαν λεπτά κλαράκια δένδρων, τους έβγαζαν τα φύλλα, και τα έβαζαν στην έμπηγαν στην τρύπα της γιγάντιας φωλιάς τους. Όταν οι τερμίτες ανέβαιναν πάνω, οι χιμπαντζήδες τραβούσαν το κλαράκι έξω, και έτρωγαν το εντομάκι.
Η Γκούντολ με τον Λίκι, επέστρεψαν στην Ευρώπη για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της ερευνάς τους. Θα έπρεπε ο χιμπαντζής να μπει στην τάξη των εργαλειοκατασκευαστών και να αλλάξει ο ορισμός του Homo Sapiens. Δυστυχώς,  δεν ήταν όλοι έτοιμοι να το αποδεχθούν. Εκείνοι την εποχή, το μόνο είδος που είχε την ικανότητα να κατασκευάζει εργαλεία, ήταν ο άνθρωπος.
Χάρη στο ντοκιμαντέρ "National Geographic", το οποίο έστειλε τον ολλανδό Hugo van Lawick να κινηματογραφήσει την Τζέιν (Στην συνέχεια η Τζέιν, και ο Hugo ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν γιο), όλοι, σχεδόν πείστηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουν όλα όπως είχαν πει εξ αρχής ο Λίκι και η Γκούντολ. Ο Χιμπαντζής θεωρήθηκε επίσημα εργαλειοκατασκευαστής, και ο ορισμός του Homo Sapiens και έγινε Homo Sapiens Sapiens.


Πως από Goodall έγινε... Good-all

30 χρόνια πριν, η Τζέιν Γκούντολ έδωσε μία διάλεξη σε ένα περιβαλλοντολογικό συνέδριο. Η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση των λιμνών, την βοήθησαν να καταλάβει πως οδηγούν τον πλανήτη στον όλεθρο.

Μπήκα στο Συνέδριο επιστήμονας
και βγήκα ακτιβίστρια.

Οργάνωσε το πρόγραμμα "Roots and Shoots" που έχει αρχίσει να παγκοσμιοποιείται. Τα παιδιά που συμμετέχουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις, με στόχο να αλλάξουν προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Και, αυτή η εργασία της είναι που την κάνει αισιόδοξη για το μέλλον, και αυτή η αισιοδοξία της, μεταφέρεται και σε εμάς, μαζί με μια βαθιά συγκίνηση για την πορεία της στην ζωή.

Σχετική εικόνα

Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Yours sincerely,


Παρακαλούμε πολύ αν αυτό το κείμενο χρησιμοποιηθεί, να αναφερθεί ο τίτλος του ιστολογίου ως πηγή.

YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar