Green is the new grey!

Mon petit Jardin

Φέρε το πράσινο ακόμη και στις στις πιο γκρι και μονότονες γειτονιές των πόλεων!
Φτιάξε το δικό σου μικρό κηπάκι ακόμη και στο πιο μικρό μπαλκόνι!
Από το Πάσχα και μετά, μου έμεινε η ιδέα να φτιάξω ένα μικρό κηπάκι στο μικρό μπαλκόνι μου! Και με τι άρχισα; Με τα καθιερωμένα φασόλια και τις φακές, όπως στην πρώτη δημοτικού.
Είκοσι μέρες μετά την Πρωτομαγιά, αποφάσισα να κάνω αυτήν την ανάρτηση... Χρόνια πολλά στους Κωνσταντίνους και στις Ελένες μας!
Αυτή την στιγμή, βλεπω το Coraline για κάποιον λόγο...


#1: Don't put the blame on home!

Μην ανησυχείς αν έχεις μικρό μπαλκόνι ή σπίτι! Μια μικρή γωνιά βρίσκεται πάντα!

#2: Childhood is not shame!

Ό,τι έκανες στην παιδική σου ηλικία, δεν είναι ντροπή! Άρχισε το κηπάκι σου με φασόλια και φακές με βαμβακάκι και πλαστικό κεσεδάκι... ξέρεις τώρα! Χρησιμοποίησε παλιά αντικείμενα που πλέον δεν χρησιμοποιείς για να διαμορφώσεις τον κήπο σου όπως θέλεις!


Let's get on the DIY!
#1. Αρχικά, φύτεψε τους σπόρους και τα φυτά στα γλαστράκια.
#2. Διαμόρφωσε τον χώρο του 'κήπου' όπως θέλεις. Καν' τον τον οικείο και χρωματιστό για να είναι, έτσι, ανοιξιάτικος και φωτεινός.
#3. Δημιούργησε μια όμορφη ταμπέλα 'mon petit jardin' (ο μικρός κήπος μου) ή κάτι παρόμοιο, και κόλλησέ το με double tape ή κάρφωσέ το δίπλα στο κηπάκι σας.


#4. Και το κηπάκι σου είναι έτοιμο!Plant a plant!
#1. Φακές:
Τι πρέπει να ξέρετε:
Όλα γίνονται γρήγορα στις φακές! Αν δεν τις ποτίσετε για δυο μέρες, μαραίνονται γρήγορα, αλλα αν τις προλάβεις επίσης 'αναγεννιούνται' γρήγορα. Παρ' όλα αυτά, όσο νερό κι αν ρίξεις, οι φακές δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα.
Παίρνουν περίπου έξι μέρες να φυτρώσουν μέσα σε βαμβάκι, αλλά είναι δύσκολο να τις μεταμφυτεύσεις, μιας και είναι πολύ λεπτές και μπλεγμένες μεταξύ τους.


#2. Φασολιά:
Τι πρέπει να ξέρετε:
Φυτρώνει πολύ γρήγορα και προς τα πάνω, και όταν 'ξεπηδήσει' από το χώμα ψηλώνει με ταχύτητα φωτός και ακόμη πιο γρήγορα όταν έχει σίδηρο (ναι, σε λίγο καιρό θα μπορείτε να επισκέφτείτε τον Γίγαντα). Γι' αυτό: βάλτε ένα αρκετά ψηλό καλάμι στην γλάστρα για να τυλίγεται γύρω του όπως η ντομάτα. Πρέπει να γνωρίζετε πως η φασολιά όταν ψηλώσει αρκετά, δεν αντέχει την ζέστη, γι' αυτό τοποθετήστε την φασολιά σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.


#3. Σκυλάκια:
Τι πρέπει να ξέρετε:
Δεν μεγαλώνει πολύ γρήγορα αλλά καλό είναι να μην το ποτίζεις ώρες της ημέρας που έχει ήλιο, γιατί τα φύλλα του είναι πολύ ευαίσθητα. Ο σπόρος τους δημιουργήται όταν το άνθος ξερένεται και πέφτει, το γρομπαλάκι που μένει, όταν ξεραθεί, αυτός είναι ο σπόρος του φυτού.


#4. Κολαχόη:
Τι πρέπει να ξέρετε:
Είναι είδος παχύφυτου, και δεν πρέπει να την ποτίζεται συνεχώς. Πρέπει να ακουμπάτε το χώμα, αν δεν έχει υγρασία, τότε πρέπει να το ποτίσετε. Από το Πάσχα μέχρι παραπροχθές, τα ανθάκια δεν είχαν μαραθεί.Bring back your childhood!
Φτιάξε ένα φυτολόγιο με τα φυτά σου ή με άλλα.Δεν χρειάζεται να αγορασεις ένα, απλώς διαμόρφωσε ένα μπλογκ ζωγραφικής όπως το θέλεις, και είναι έτοιμο!
'Πως αποξηραίνω;'
Κόψε ένα βλασταράκι και αραίωσέ το από τα πολλά φυλλά. Τύλιξέ το με ένα φύλλο εφημερίδας και κλείσε το ανάμεσα σε σελίδες μιας εγκυκλοπαίδειας (γενικότερα ενός τεράστιου βιβλίου) και τοποθέτησε απόπάνω του κι άλλα πολλά χοντρά βιβλία.
Στο παρακάτω βιντεάκι δείτε τις σελίδες του δικού μου φυτολογίου:
Μουσική: Kubbi-EmberBe a gardener!
Επειδή έχεις ένα μικρό κηπάκι, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να γίνεις professional!
Παρακάτω, δείτε κάποια supplies που χρειάζεσαι:
#1. Σφουγγαράκι:
Μπορεί να σου χρειαστεί αν θέλεις να καθαρίσεις ο τραπεζάκι στο οποίο έχεις τοποθετήσει τα γλαστράκια σου από νερό και χώμα. Εάν δεν έχεις βρύση στο μπαλκονάκι, (όπως εγώ) τότε ίσως θα πρέπει να έχεις και έναν κουβά με πολύ νερό για να μην κάνεις πολλά δρομολόγια (αν θέλεις πάλι να σφίξεις τετρακέφαλο ή γάμπα...).
#2. Γάντια:
Αν δεν διαθέτεις κανονικά γάντια για κηπουρική, χέι! Μην απελπίζεσαι! Μπορείς να αγοράσεις λαστιχένια γάντια για 2-3 ευρώ την συσκευασία. Ακόμη κι αν είναι πουδραρισμένα, αναποδογύρισέ τα και είσαι έτοιμος!
#3. Garden Wire:
Ακόμη και λίγο, είναι καλό να έχεις. Η φασολία, η ντοματιά και πολλά άλλα φυτά ψηλώνουν προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να  πρέπει να τα δέσεις σε καλάμια στήριξης, ή καφασωτά. Το σύρμα σε διευκολύνει, αλλά προσοχή να μην πληγώσεις το φυτό, γιατί μετά κόβεται. Εμένα μου συνέβη στην φασολιά μου, αλλά το φυτό αυτοθεραπεύτηκε.
#4. Πλαστικό κεσεδάκι:
Με καπάκι ή χωρίς, δεν είναι δύσκολο να το βρείς! Ειδικά τώρα την άνοιξη, δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχεις ένα ή και παραπάνω τέτοια σπίτι σου! Μια οι φράουλες, μια τα κεράσια, τα κεσεδάκια μαζεύονται. Αν δεν έχεις μικρά γλαστράκια, μπορείς κάλιστα να φυτέψεις σε αυτά ένα φυτό. Εάν διαθέτει και καπάκι χρησιμοποίησέ το είτε για πιατάκι, είτε για θερμοκήπιο τον χειμώνα.

#5. Κάτι-σαν-ποτιστήρι:
Πότιστηρι; Ε, αν θές τότε πάρε! Εγώ όμως χρησιμοποιώ ένα μικρό δοχείο που μου είχε μείνει από τα κουζινικά που είχα μικρή. Όπως είπα και παραπάνω,  εάν δεν έχεις βρύση στο μπαλκόνι σου, (όπως εγώ) τότε ίσως θα πρέπει να έχεις και έναν κουβά με πολύ νερό ή ένα μεγάλο (κανονικό) ποτηστήρι για να μην κάνεις πολλά δρομολόγια.Εγώ έχω κρατήσει το θερμοκήπιο playmobile που είχα μικρή, και σε αυτή την περίπτωση, βρήκε μια χρήση, μιας και σε αυτό βάζω μέσα όλα τα supplies του κήπου.Yours sincerely,

Παρακαλούμε πολύ αν αυτό το κείμενο χρησιμοποιηθεί, να αναφερθεί ο τίτλος του ιστολογίου ως πηγή.


YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar