Rapid Fire Book Tag


Rapid Fire Book Tag

Hey, It's Rey!
Άλλο ένα post ήρθε στο Πάσα... Τέμπο ξανά, ένα tag, το Rapid Fire Book Tag, το οποίο ήθελα να το κάνω καιρό, και το βρήκα στο όμορφο μπλογκ της Stella And More, 'Η μαγεία δεν τελειώνει ποτέ' εδώ.
24 ερωτήσεις, 24 απαντήσεις. Απάντησε στα σχόλια κι εσύ, θα ήταν ωραίο να δω τις απαντήσεις σου!
Πάμε λοιπόν!

E-book ή κανονικό βιβλίο;
Απαντάω χωρίς να σκέφτομαι καν. Η απάντηση είναι εύκολη. Κανονικό βιβλίο. Το e-book ούτε το μυρίζεις, ούτε μπορείς να χαϊδέψεις τις σελίδες του και να τις δεις να κιτρινίζουν, να ξεθωριάζουν και το εξώφυλλο να ξεφτίζει με το πέρασμα του χρόνου.Μαλακό ή Σκληρό εξώφυλλο;
Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, μου αρέσουν και τα δύο... δεν ξέρω. Μου αρέσουν πολύ τα σκληρά εξώφυλλα αλλά μου αρέσουν και πολύ τα μαλακά εξώφυλλά, να χαλάνε και να ξεφτίζουν, αυτό μου αρέσει.

Προτιμάς να αγοράζεις βιβλία on-line ή από βιβλιοπωλείο;
Από βιβλιοπωλείο 100%. On-line μπορεί να βρίσκεις καλές τιμές, αλλά σε βιβλιοπωλεία βλέπεις όλους τους τίτλους, χαϊδεύεις την ράχη τους...Τριλογίες ή σειρές;
Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, τις τριλογίες είναι πιο εύκολο να τις αγοράσεις (δεδομένου πως τα βιβλία είναι τρία φυσικά) ενώ στις σειρές η φαντασία του συγγραφέα μπορεί να εξαντληθεί επειδή έχει γράψει ήδη πολλά βιβλία, ΑΛΛΑ, και ναι, υπάρχει ένα μεγάααλο αλλά. Τα Χάρι Πότερ αγαπητέ μου δεν ήταν τριλογία.
Τώρα εσύ γελάς, το ξέρω! Αλλά εγώ όχι.
Λέω βλακείες.

Ήρωες ή κακοί;

Ήρωες, αλλά, ΚΑΙ ΝΑΙ, ΚΙ ΕΔΩ ΕΧΩ ΑΛΛΑ, η ιστορία, οτιδήποτε θα κάνει των Ήρωα, ήρωα είναι ο ΚΑΚΟΣ. Αυτός δημιουργεί τα εμπόδια, κ.λπ. και ο ήρωας πρέπει να τα ξεπεράσει. Ουσιαστικά, ο κακός είναι ο πιο σημαντικός σε μια ιστορία. Τι θα ήταν ο Χάρι χωρις τον Βόλντεμορτ, η Τρις χωρίς την Τζανίν, η Έμμα χωρίς την Ρετζίνα; Ε; Ε; Αποτυχημένοι τυπάδες θα ήταν. Καλά, η Τρις δεν θα ήταν αποτυχημένη, αλλά ζωντανή, αλλά δεν πειράζει. xD.

Ένα βιβλίο που θα ήθελες να διαβάσουν όλοι.

Το the Casual Vacancy (Ένας Ξαφνικός Θάνατος) της Τζόαν Ρόουλινγκ. Πραγματικά, δεν είναι το όνομα της συγγραφέως που το κάνει ωραίο, αλλά το ίδιο το βιβλίο. Η Ρόουλινγκ δεν έχει ΤΟΝ τέλειο τρόπο γραψίματος, ειδικά στα τρία πρώτα βιβλία, από εκεί και μετά αρχίζει και αναπτύσσεται, αλλά έχει τον σαρκασμό στα βιβλία της, και στον ξαφνικό θάνατο αυτό φαίνεται πολύ και καλά κάνει γιατί του ταιριάζει πολύ. Παρ' όλο που είναι της Ρόουλινγκ δεν είναι πολυδιαβασμένο δυστηχώς. Κάποτε που δεν θα βαριέμαι θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση, το διάβασα αυτό το καλοκαίρι αυτό το βιβλίο, λοιπόν. Ναι, αυτό προτείνω. Πραγματικά, σε μια κοινωνία που όλοι πιστεύουμε πως όλοι φοράνε κουστουμάκια και σμόκιν και πίνουν ατάραχοι το τσάι τους, υπάρχει τόση κακιά, που όλοι τρέχουν να επωφεληθούν από έναν απλό θάνατο. Σου 'ανοίγει τα μάτια' πραγματικά, και βλέπεις την κακία που υπάρχει στον κόσμο και ότι ως άνθρωποι δεν πρέπει να λεγόμαστε πια άνθρωποι, δεν το αξίζουμε. Στην αρχή το βαρέθηκα λιγάκι, αλλά ήταν πρωτόγνωρη η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, ήταν το πρώτο βιβλίο ενηλίκων που διάβασα και γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισα να το τελειώσω, και δικαιώθηκα. Έχει και ναρκωτικά, και bullying, και εκλογές, και μια κοπελίτσα που χαρακώνεται, και απ' όλα τα καλά. xD.

Πρότεινε έναν υποτιμημένο συγγραφέα.

ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
Η απάντησή μου είναι η Flavia Bujor (Φλάβια Μπυζόρ) η οποία έγραψε ένα καταπληκτικό, πραγματικά, βιβλίο, την Προφητεία της Πέτρας στα 13 της και γι' αυτόν τον λόγο την 'αποπήραν' και πραγματικά είναι πάρα πολύ υποτιμημένη μόνο γι' αυτόν τον λόγο. Ετοιμάζω theory για το λατρεμένο μου, αυτό, βιβλίο.

Το τελευταίο βιβλίο που τελείωσες.

Ρετρό στην ομίχλη για δεύτερη φορά. Της Άγκαθα Κρίστι. Προτιμώ, βέβαια άλλα της βιβλία, το συγκεκριμένο δεν με ενθουσίασε, αλλά τι να κάνω; Ένα από αυτά, για παράδειγμα είναι οι Δέκα Μικροί Νέγροι. Το λάτρεψα το συγκεκριμένο, μου άρεσε πάρα πολυυυυ.

Το τελευταίο βιβλίο που αγόρασες.

Ο καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ, του Αντώνη Μυλωνάκη. Δεν μου άρεσε πάρα πολύ, θα καταλάβετε γιατί, θα ανεβάσω σύντομα ανάρτηση για αυτό το βιβλίο.

Το πιο παράξενο αντικείμενο που έχεις χρησιμοποιήσει για σελιδοδείκτη.

Όταν δεν έχω σελειδοδείκτη ή δεν θέλω να τσακίσω την σελίδα (ξέρετε, την γωνία) τότε βάζω οτιδήποτε βρω και χωράει ανάμεσα στις σελίδες, ή το αφήνω ανάποδα ανοιχτό (παίρνοντας το τεράστιο ρίσκο να χάσω την σελίδα βέβαια).


Μεταχειρισμένα βιβλία ή όχι;
Εξαρτάται το βιβλίο. Αν το είδος του βιβλίου του ταιριάζει να είναι μεταχειρισμένο, τότε ναι. Αν είναι κλασσικό, έχει γραφτεί παλιά, δεν έχει το καλύτερο εξώφυλλο, το θέμα του ταιριάζει τότε ναι, μου αρέσει κιόλας. Αλλά γενικότερα μου αρέσει να παίρνω ένα καινούριο βιβλίο και να το κάνω εγώ μεταχειρισμένα. xD. Παρ' όλα αυτά, μου αρέσει η μυρωδιά των παλιών βιβλίων, οι κιτρινισμένες σελίδες τους... και δυστηχώς δεν έχω διαβάσει πολλά μεταχειρισμένα... :(Τα τρία αγαπημένα σου είδη.
Φαντασίας, περιπέτειας, μυστηρίου.

Δανείζεσαι ή αγοράζεις;

Μου αρέσει περισσότερο να αγοράζω, για να το έχω στην βιβλιοθήκη μου και να το έχω διαθέσιμο να το ξαναδιαβάσω όποτε θελήσω. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω θέμα να δανείζομαι, τουλάχιστον κάποια βιβλία τα οποία δεν θέλω να αγοράσω και τα έχει κάποια φίλη μου ή τα public (έχει και τα ωραία μαξιλαράκια στο γυάλινο πάτωμα πάνω στα αρχαία, μετά το σχολείο είναι ό,τι πρέπει...) δεν χάνω ευκαιρία.

Χαρακτήρες ή πλοκή;

Όταν πρωτοδιάβασα το Rapid Fire Book Tag στο μπλογκ της Στέλλας απάντησα Πλοκή. Τώρα έχω αλλάξει 100% την γνώμη μου. Διάβασα τον Αύγουστο τον Καθρέφτη και την Προφητεία του Γκρέινορθ, που ανέφερα παραπάνω. Οι χαρακτήρες σε μια ιστορία, πρέπει να είναι χτισμένοι, να μπορείς να πεις πως ο τάδε είναι αισιόδοξος, και ο δείνα τσιγκούνης, για παράδειγμα. Έτσι μπορείς να δεις και οτι σε κάθω πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες, ξέρουν ποιον δρόμο θα πάρουν, και ύστερα, η ιστορία σε πάει μόνη της (τώρα μιλάω για τον συγγραφέα αν δεν το καταλάβατε). Για παράδειγμα ο Carl Barks (που δημιούργησε τον αγαπημένο μου Σκρουτζ Μακ Ντακ) είπε πως ο Σκρουτζ είναι ο πιο μεγάλος τσιγκούνης που έχει γνωρίσει ποτέ του, έτσι ξέρει πάντα πως θα αντιδράσει σε οποιοδήποτε εμπόδιο, θα διαλέξει την φθηνότερη λύση. Στο βιβλίο αυτό, οι χαρακτήρες δεν είχαν ένα στάνταρ, ο χαρακτήρας των ηρώων ήταν μια έτσι, και την άλλη αλλιώς και αφού το τελείωσα το βιβλίο κατάλαβα πόσο σημαντικοί είναι οι χαρακτήρες, καθώς αυτοί κάνουν την πλοκή. Όποιος κι αν είναι ο σκελετός της ιστορίας, η πλοκή στηρίζεται στους χαρακτήρες. Χαρακτήρες, λοιπόν.

Μεγάλα ή μικρά βιβλία;

Νομίζω πως αυτή η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι καν μέσα στο tag, είναι λίγο χαζή ερώτηση για booklovers. Η κάθε ιστορία είναι για ένα συγκεκριμένο μήκος. Τι εννοώ; Μία ιστορία στην οποία γίνονται πράγματα τα οποία δεν τραβάνε τον αναγνώστη δεν μπορεί να τραβηχτεί πολύ, στο τέλος θα βαρεθεί κι ο συγγραφέας. Το βιβλίο δεν το κάνουν οι σελίδες του. Μου αρέσουν πολύ βιβλία που έχουν και 150-200 σελίδες, άλλα που έχουν 400, μου αρέσουν και βιβλία που έχουν 600.Μεγάλα ή Μικρά κεφάλαια;
Δύσκολη ερώτηση. Στα μεγάλα κεφάλαια βρίσκω τον εαυτό μου σε φάση που δεν ξερω αν έχω αλλάξει κεφάλαιο ή είμαι στο ίδιο πόσες ώρες και ψάχνω να βρω τα περιεχόμενα και την σελίδα που αρχίζει το κεφάλαιο. Τα μικρά κεφάλαια πάλι, αυτά που έχουν για παράδειγμα 1-2 σελίδες κεφάλαιο μου την σπάνε κι όλας. xD. Από τρεις σελίδες και πάνω. Μεσαία κεφάλαια θα πω.

Ονόμασε τα τρία πρώτα βιβλία που σου έρχονται στο μυαλό.

Animal Farm του George Orwell. Ένα βιβλίο για το πως η δίψα για εξουσία μπορεί να μεταμορφώσει έναν άνθρωπο σε ζώο, και ένα ζώο σε άνθρωπο. Το διάβασα στα αγγλικά, και μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν ξέρω πως μου ήρθε στο μυαλό, πραγματικά.
Η τριλογία του Βερολίνου - Philip Kerr. Ούτε ξέρω πως μου ήρθε στο μυαλό, το διάβαζαν οι γονείς μου οκτώ χρόνια πριν ξέρω 'γω, αλλά τότε μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η λέξη 'τριλογία'.
Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες. Καλά, Ιούλιος Βερν, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΠΩς ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ. Τι γίνεταιιι;

Προτιμάς βιβλία που σε κάνουν να κλαις, ή να γελάς;

Μου αρέσουν γενικότερα τα βιβλία που σου βγάζουν συναίσθημα - πραγματικό συναίσθημα. Νομίζω οτι αυτό είναι πάνω στο πως γράφει ο συγγραφέας. Γενικότερα, τα βιβλία που σε κάνουν να γελάς με κάτι καλό πια σπανίζουν. Και τα δύο, δεν ξέρω. Νομίζω αυτά που με συγκινούν.

Προτιμάς τους κόσμους των βιβλίων ή τον κανονικό;

Δεν θα με χαλούσε να ζούσα σε έναν μαγικό κόσμο, αλλά θα μείνω εδώ, δυστηχώς για να διαβάζω βιβλία έτσι να ζω σε παραπάνω από έναν. ΤΙ ΕΙΠΑ Η ΘΕΑ;!Audiobooks: Ναι, ή όχι;
ΌΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ.
Και ξαναλέω, τι είναι το βιβλίο αν δεν το χαϊδέψεις, δεν το μυρίσεις, δεν το διαβάσεις κάτω από το φως της λάμπας ή του φακού σου;

Έχεις κρίνει ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του;
Ναι, την 'Επιλογή' της Κίρα Κας, μου αρέσει πάρα πολύ το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου και σχεδόν όλης της σειράς.

Προτιμάς το βιβλίο να γίνεται ταινία, ή τηλεοπτική σειρά;

Αν με ρωτήσεις books or movies, θα πω βιβλία, γιατί στην ταινία κόβουν πολλές λεπτομέρειες, που δεν είναι πάντα λεπτομέρειες, επίσης, βλέπεις τις ταινίες και αλλάζει το σκηνικό, ή το πως φανταζόσουν έναν χαρακτήρα. Δεν ξέρω τι θα διαλέξω. Στην σειρά μπορεί να γίνει πιο πιστή αναπαράσταση, να μην κόψουν, δηλαδή κομμάτια που θα έκοβαν στην ταινία. Παρ' όλ' αυτά, θα πω να συνεχίσετε να διαβάζετε τα βιβλία, και μετά να δείτε την ταινία τους ή την σειρά τους. Το αντίθετο μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Έχει γίνει ήδη σε μια φίλη μου.

Μια τηλεοπτική σειρά ή μια ταινία που σου άρεσε περισσότερο από το βιβλίο;

Δεν μου ερχόταν για πολύ κάποιος τίτλος, και τότε, τσαφ! Να το! Σίγουρα είναι η Κλέφτρα των Βιβλίων του Μαρκους Ζουσάκ. Και το βιβλίο αλλά και η ταινία ήταν εξίσου καλά. Αλλά νομίζω πως η μουσική και η ανατριχιαστική φωνή του θανάτου ήταν αυτά που με έκαναν να προτιμήσω την ταινία. Καλά, τι κλάμα έχω ρίξει με αυτήν την ιστορία δεν λέγεται.
Σειρές ή αυτοτελή βιβλία;
Σίγουρα το συναίσθημα όταν κλείνεις το βιβλίο και το έχεις τελειώσει, δεν είναι και το καλύτερο, αλλά ταυτόχρονα είναι το καλύτερο. Standalones.
Βέβαια, όταν διαβάζεις μια σειρά πόσον καιρό και τελειώνεις το τελευταίο βιβλίο νιώθεις πως έχεις μια τρύπα στα καρδιά. Ένα κενό.Και, το tag τελείωσεεε
Χο, χο, χο.
Κουράγιο με το σχολείο, μένουν MONO 165 ημέρες! Γιειιι!Ευχαριστώ τόοοοσοοο πολύ που κατάφερες και διάβασες όλο αυτό το post μέχρι τέλους, κοινοποίησε την ανάρτηση, πες μου τις εντυπώσεις σου στα σχόλια, και ακολούθησε το Πάσα... τέμπο για να λμβάνεις πρώτος τα νέα ξερωκαρπίτικα.
Λοιπόν, αν θέλεις να κάνεις κι εσύ αυτό το tag, πρόσθεσε το hashtag #RapidFireBookTag και πρόσθεσε το url του Πάσα... Τέμπο. Στείλε μου περιλήψεις, εντυπώσεις, spoilers από βιβλία για να ανεβάσω και τις δικές σου εντυπώσεις στο Πάσα... Τέμπο... Αυτά...


Yours sincerely,
YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar