Pride and Prejudice by Jane Austen | Christmas 2017

Υπερηφάνεια και Προκατάληψη - Τζέιν Όστιν

Hey, It's Rey!
Έρχομαι με ένα κλασσικό βιβλίο που πραγματικά με μάγεψε και με καθήλωσε (520 σελίδες σε τρεις μέρες).
Το λάτρεψα, παρ' όλο που στην αρχή ψιλοβαρέθηκα. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με την Τζέιν Όστιν εάν δεν συμπεριλάβω και την ταινία το Πάρκο του Μάνσφηλντ που τώρα πια απεγνωσμένα θέλω και να το διαβάσω. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εκδόσεις του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς είναι πολύ παλια ιστορία - εκδόθηκε το 1813, έχουν περάσει περίπου δύο αιώνες. Εγώ επέλεξα μια πολύ όμορφη έκδοση από τις Εκδόσεις Μίνωας:


Παρακάτω έχω ένα κολάζ με άλλες τέσσερις ελληνικές εκδόσεις που κατάφερα να βρω στο Google.


Για να φύγω από τις σάλτσες και να πως κάποια πραγματικά σημαντικά πράγματα, πρέπει πρώτα να προσθέσω μια Περίληψη φυσικά:

Από το οπισθόφυλλο:
Όταν η Ελίζαμπεθ Μπένετ, όμορφη, δυναμική και ανεξάρτητη, χωρίς υψηλή ωστόσο κοινωνική θέση, γνωρίζει για πρώτη φορά τον κύριο Ντάρσι, τον βρίσκει υπερβολικά σνομπ και αλαζόνα.
Από την πλευρά του ο κύριος Ντάρσι, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, προσπαθεί απεγνωσμένα να μην παρασυρθεί από τη γοητεία και την ευφυΐα της.
Οι δρόμοι τους, όμως, διασταυρώνονται συχνά και η αντιπάθεια που νιώθουν ο ένας για τον άλλο μεγαλώνει.
Η Ελίζαμπεθ είναι υπερήφανη για την καταγωγή της και το κριτικό της βλέμμα• ο κύριος Ντάρσι είναι υπερήφανος για το όνομα που κουβαλά.
Ενώ οι κόσμοι τους συγκρούο­νται, θα είναι ικανοί να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τον εγωισμό που τους εμποδίζουν να παραδεχθούν τον έρωτά τους και τον σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο;


Λοιπόν, έγραψα μια σύνοψη παρακάτω, η οποία, ενημερωτικά, περιέχει, φυσικά, spoilers.

Η είδηση πως ο νέος και πλούσιος κ. Μπίνκλεϊ πρόκειται να αγοράσει στην έπαυλη του Νέδερφιλντ Παρκ προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στο Λονγκμπουρν και ειδικά στην οικογένεια Μπένετ. Ο κ. Μπίνκλεϊ φαίνεται να έχει εντυπωσιαστεί από την δεσποινίς Τζέιν Μπένετ, ενώ ο στενός φίλος του κ. Ντάρσι φέρεται αλαζονικά και υπεροπτικά καθώς υποτιμά την δις. Ελίζαμπεθ Μπένετ, δεύτερη κόρη του κ. Μπένετ. Η Ελίζαμπεθ και η Τζέιν μένιυν για κάποες μέρες στο Νέδερφιλντ μετά από πρόσκληση του κ. Μπίνγκλεϊ, όπου ο κ. Ντάρσι εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελίζαμπεθ. Όταν οι δύο αδελφές γυρνούν στο σπίτι τους, βρίσκουν έναν μακρινό ξάδελφο τους ονόματι κ. Κόλινς, ο οποίος, λίγο καιρό αργότερα κάνει πρόταση γάμου στην Ελίζαμπεθ, η οποια τελικά αρνείται. Παράλληλα, οι κοπέλες αρχίζουν να κάνουν παρέα με κάποιους στρατιώτες της Εθνοφρουράς η οποία έχει μετατεθεί στη  περιοχή. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει ο Γουίκαμ, ο οποίος είναι φιλικός με την Ελίζαμπεθ και γνωστός του κ. Ντάρσι της μιλάει για κάποια απάτη που έστησε εις βάρος του αυτός.


Τον Χειμώνα, ο κ. Μπίνκλεϊ και ο κ. Ντάρσι επιστρέφουν στο Λονδίνο καθώς έρχεται η είδηση πως η Σαρλότ Λούκας, φίλη της Ελίζαμπεθ παντρεύεται τον κ. Κόλινς και πως η Τζέιν έχει χωρίσει με τον κ. ΜπίνκλεΪ.


Την άνοιξη η Ελίζαμπεθ επισκέπτεται την Σαρλότ. Εκεί, συναντάει την Λαίδη Κάθριν ΝτεΜπουργκ - θεία του κ. Ντάρσι και τον ίδιο, ο οποίος της εξομολογεί τα αισθήματά του και της προτείνει να τον παντρευτεί, κάτι το οποίο εκείνη αρνείται. Την επομένη, ο κ. Ντάρσι δίνει στην Ελίζαμπεθ ένα γράμμα το οποίο κάνει την Ελίζαμπεθ να δει τα πράγματα με πιο καθαρή ματιά.Η μικρότερη Μπένετ - Λίντια - ταξιδεύει στο Μπράιτον όπου θα μείνει με το ζεύγος Φόρστερ. Τον Ιούνιο, η Ελίζαμπεθ ταξιδεύει με τους Γκάρντινερ (οι οποίοι είναι στενοί συγγενείς των Μπένετ) στο Πέμπερλι, όπου κατοικεί ο κ. Ντάρσι, αφού φροντίζει να ενημερωθεί πως αυτός δεν είναι εκεί. Όταν ο κ. Ντάρσι επιστρέφει και την εκπλήσσει με την αλλαγή της συμπεριφοράς του, γνωρίζει στην Ελίζαμπεθ την αδελφή του, Γεωργιάννα Ντάρσι.


Μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκει την Ελίζαμπεθ και τη κάνει να γυρίσει στο Λόνγκμπουρν νωρίτερα: η Λίντια κλάεφτηκε με τον Γουίκαμ. Ο Γκάρντινερ και ο κ. Μπένετ ταξιδεύουν στο Μπράιτον για να αναζητήσουν την Λίντια. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του κ. Μπένετ, ένα γράμμα φτάνει, λέγοντας πως το ζευγάρι βρέθηκε και θα παντρευτεί εξ ανταλλαγής ενός χρηματικού ποσού. Όλοι πιστεύουν πως ο Γκάρντινερ πλήρωσε, αλλά η Ελίζαμπεθ μαθαίνει πως ο κ. Ντάρσι βρίσκεται πίσω από την σωτηρία της οικογένειάς της. Οι νιόπαντροι ταξιδεύουν στην Β. Αγγλία, όπου έχει μετατεθεί ο Γουίκαμ, ενώ ο κ. Μπίνκλεϊ και ο κ. Νταρσι επιστέφουν στο Νέδερφιλντ, όπιυ ο Μπίνκλεϊ συνεχίζει να πολιορκεί την Τζέιν και της ξανακάνει πρόταση. Η Λαίδη Κάθριν ΝτεΜπουργκ επισκέπτεται το Λόνγκμπουρν για να ενημερώσει την Ελίζαμπεθ πως της απαγορεύει να παντρευτεί τον ανηψιό της. Κατά την διάρκεια μιας βόλτας της Ελίζαμπεθ και του κ. Ντάρσι, αυτός της εξομολογείται πως τα αισθήματά του δεν έχουν αλλάξει. Η Ελίζαμπεθ δέχεται την πρόταση.


Θα συνεχίσω, κλασσικά, με τα κλασσικά points...
1. Πραγματικά, ο κ. Ντάρσι ήταν ό,τι πιο γλυκό έχω διαβάσει. Τον λάτρεψα πέρα από το οτι ήταν λίγο κάπως στην αρχή. Εννοώ: από την αγάπη του για την Ελίζαμπεθ προσπάθησε να αλλάξει τη  συμπεριφορά του, της εξομολογήθηκε γιατί φερόταν έτσι... πραγματικά είναι ο  πιο γλυκός άντρας για τον οποίο έχω διαβάσει.
Είναι πλούσιος, ευφυής και ειλικρινής, καθώς και υπερήφανος για την αριστοκρατική του καταγωγή.


2. Η Λαίδη Κάθριν μου έσπασε τα νεύρα πραγματικά, και με τις οπισθοδρομικές και πραγματικά, χαζές απόψεις της - θεωρούσε και όλους τους ανθρώπους κατώτερης κοινωνικής τάξης κατώτεροι - (οι οποίες ήταν, βέβαια, must εκείνη την εποχή) μου θύμισε μια αυστηρή γκουβερνάρντα από το 'Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει' την οποία αποκαλούσαν 'Ο Φόβος και ο Τρόμος' - την δεσποινίς Άντριου. Είναι η πλούσια και αυταρχική θεία του Ντάρσι, ενώ ο Κ. Κόλινς είναι προστατευόμενός της.
3. Γούσταρα πάρα πολύ όταν η Ελίζαμπεθ εναντιώθηκε και ταπείνωσε την Λαίδη Κάθριν όταν εκείνη της απαγόρευσε να παντρευτεί τον Ντάρσι. Μου φαίνεται ανήκουστο να λογοδίνουν τα παιδιά τους μόλις γεννιούνται για να τα προορίζουν σε αρραβώνα, γάμο κ.λπ.4. Γενικότερα η όλη φάση με τους γάμους που γνωρίζεις κάποιον και σε τρεις εβδομάδες τον παντεύεσαι ή τον αρραβωνιάζεσαι μου φαίνεται εξωπραγματική... πραγματικά φαίνεται πολύ παράξενο.
5. Η Λίντια Μπένετ μου έσπασε τόσο πολύ τα νεύρα! Πραγματικά πολύ! Είναι εγωίστρια, εγωκεντρική και η κλασσική bitch - παρ' όλο που είναι η μικρότερη αδελφή. Στο τέλος, κλέβεται με τον Γουίκαμ. Η Κίτι, που ξέρω 'γω είναι μεγαλύτερη την ακολουθά σαν το σκυλάκι, κάτι που την εμποδίζει να αναπτύξει και τον χαρακτήρα της, όπως αναφέρει και προς το τέλος του βιβλίου ο κος. Μπένετ... Η όλη φάση είναι τόσο κλασσική, είναι αυτό που γίνεται κάθε μέρα γύρω μας, το βλέπουμε και το σχολιάζουμε και... :(
Στην εικόνα: Αριστερά η Λίντια, δίπλα της η Κίτι.
Στην μέση η Ελίζαμπεθ, δίπλα της η Τζέιν και δεξιά η Μαίρη.


6. Η Μαίρη Μπένετ. Η bookworm της οικογένειας! Μ' αρέσει! Ο κος. Μπένετ, όταν κλέβεται η Λίντια απαγορεύει στην Κίτι να βλέπει την Λίντια ώστε να 'απογαλακτιστεί' να το πω, να 'αποτοξινωθεί' να το πω, τέλος πάντων να αναπτύξει τον δικό της χαρακτήρα. Με τον ίδιο τρόπο, ο πατέρας απαγορεύει και στην Μαίρη να διαβάζει τόσο πολύ όπως έκανε συνήθως, ώστε να μπορεί να αναπτύξει σχέσεις με άλλους, καθώς βρισκόταν εντελώς μέσα στον κόσμο της, σαν την Σιέρρα από το 'Απόδραση από την Βιβλιοθήκη του κυρίου Λιμοντσέλο' - ΑΛΛΑ την Σιέρρα την συμπαθώ way more... xD.

7. Η κα. Μπένετ είναι μια γυναίκα που ο μόνος σκοπός της ζωής της είναι να παντρέψει τις κόρες της... Όταν η Λίντια παντρεύτηκε ήταν εκείνη η αγαπημένη της, μετά η Τζέιν, και μετά η Λίζι. Πραγματικά τώρα.
8. Ο κ. Μπένετ με μπέρδεψε λίγο ως χαρακτήρας. Στο πρώτο κεφάλαιο έδειχνε να μην συμπαθεί τα παιδιά του καθόλου, παρά μόνο την Λίζι. Παρ' όλ' αυτά, στην συνέχεια έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βρει την Λίντια, κ.λπ. Πατέρας είναι και προφανώς αγαπάει τις κόρες του, αλλά γίνεται να έχει τόση απέχθεια γι' αυτές; Βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν απεχθάνεται τα κορίτσία, απλά κριτικάρει τους χαρακτήρες του. Γενικότερα, η οικογένεια Μπένετ είναι πολύ προχώ για την εποχή της. Για παράδειγμα, δεν εχουν υποχρεώσει τις κόρες τους να παίζουν πιάνο, να ασχολιούνται με την ζωγραφική, όπως άλλες οικογένειες που υποχρέωναν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ό,τι ήθελαν εκείνοι. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης κατάλαβα πόση σημασία έχει η ελευθερία έκφρασης της γνώμης.9. Η δις. Μπίνγκλεϊ πραγματικά είναι πολύ ζηλιάρα και μπχλουχλουμπχχχ! Μου την σπάει με τα ηλίθια σχόλιά της και τις ειρωνίες της μιας και είναι αντίζηλος της Ελίζαμπεθ για τον Ντάρσι.
10. Η Τζέιν είναι η μεγαλύτερη και πιο όμορφη αδελφή Μπένετ- πιο συνεσταλμένη και κατασταλαγμένη από την Ελίζαμπεθ. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να δει τα ελαττώματα στους ανθρώπους, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ, ακόμη και στους ανθρώπους που δεν είναι και πολύ καλούληδες...
11. Ο Μπίνγκλει. Γοητεύτηκε από την πρώτη φορά που είδε την Τζέιν στον χορό και δεν το ενδιαφέρει η κοινωνική διαφορά που έχουν.12. Ο Γουίκαμ είναι όμορφος, 'προικοθήρας' και ιδιοτελής. Είναι καταταγμένος στην Εθνοφρουρά. Εξαιτίας των αποκαλύψεων του Ντάρσι σχετικά με τις απάτες του και γενικότερα, το παρελθόν του, η Ελίζαπεθ φέρεται ψυχρά σε αυτόν.
13. Ο κ. Κόλινς κανονικά θα κληρονομούσε την περιουσία (όχι οτι ήταν και πολύ μεγάλη...) των Μπένετ όταν ο κ. Μπένετ θα πέθαινε. Αυτόν στην αρχή τον συμπαθούσα γιατί ήρθε και είπε πως δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο στην κληρονομιά, κ.λπ.
14. Η Ελίζαμπεθ είναι η πρωταγωνίστρια όπως ξέρουμε everybody. Δεύτερη κόρη των Μπένετ, η πιο έξυπνη και δυναμική από τις sisters... Σόου... Στην αρχή, απωθείται από την συμπεριφορά του Ντάρσι, ενώ στο τέλος καταλαβαίνει πως η αγάπη του γι' αυτήν τον έχει αλλάξει. Είναι πολύ καλή φίλη με την Σαρλότ Λούκας και κάνει παρέα νε την μεγάλη αδελφή της, Τζέιν.15. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι 'Πρώτες Εντυπώσεις' - 'First Impressions'. Μαζί με το Πάρκο του Μανσφηλντ είναι, νομίζω το πιο γνωστό βιβλίο της. Ο πρώτος τίτλος του, δεν είναι γνωστός, αν ψάξεις στο Google 'First Impressions' δεν πρόκειται να βρεις τίποτα σε σχέση με την Τζέιν Όστιν.
16. Είδα και την ταινία και μου άρεσε αρκετά. Το καστ ήταν πολύ καλο πάντως: Κίρα Νάιτλι (Ελίζαμπεθ), Μάθιου Μακφάντιεν (Ντάρσι), Ρόζαμουντ Πάικ (Τζέιν), Ρούπερτ Φρεντ (Γουίκαμ), ΤΖΟΥΝΤΙ ΝΤΕΝΤΣ (Λαίδη Κάθριν), Τζίνα Μαλόουν (Λίντια), Κάρει Μάλιγκαν (Κίτι), Ταλούλα Ράιλι (Μαίρη), Σάιμον Γουντς (Μπίνγκλεϊ). TrailerΔεν ξέρω τι άλλα να πω, μου άρεσε πάρα πολύ και θα το συμπεριελάμβανα στα αγαπημένα πέντε βιβλία που διάβασα το 2017.


Αυτά από εμένα, λοιπόν ναι... Θα ανεβάζω οσο μπορώ τώρα που άρχισαν τα σχολεία. Εγγραφή, Σχόλιο και share και τα λέμε σε άλλο ποστ! ♥


Yours sincerely,

YOU MIGHT ALSO LIKE

September Creatives 2017 | Back to school, Dreamcatcher

Released | To All the Boys I've Loved Before (2018) - spoiler free

Back to School DIYs: Notebooks and Weekly Calendar